Er zijn heel veel enthousiaste Schaakmatties en dat vinden wij fantastisch. Een Schaakmattie is natuurlijk meer dan alleen een gebruikersnaam en wij zijn reuze benieuwd wie er allemaal bij de grootste online jeugdschaakclub van Nederland horen. Deze week: DeKern-V-Dagmar

Paspoort
Naam: Dagmar Luijkx
Leeftijd: 12
Woonplaats: Muntendam
Schaakt sinds: 2018
Lievelingseten: ik vind heel heleboel lekker zoals lasagne en zuurkool
Minst favoriete eten: spruiten en andijvie
Hobby’s: rubikskubussen oplossen, gitaarspelen en natuurlijk schaken!

Met wie speelde je jouw eerste schaakpotje/ Van wie heb je leren schaken?
Schaken heb ik geleerd toen ik 9 jaar was van een hele aardige meneer bij mij in de straat. Hij leerde mij toen hoe de stukken lopen, het verschil tussen pat en mat en nog veel meer. Met hem speelde ik ook mijn eerste partijtjes.

Heb je die al een keer verslagen? Zo ja; hoe leuk was dat?
Ja, inmiddels ben ik al wel beter en lukt het mij om te winnen van hem. Het voelt goed om van iemand te winnen en al helemaal van iemand die je de beginselen van het schaken heeft geleerd.

Tegen wie speel je allemaal schaak?
Tegen een heleboel mensen! Ik zit bij de schaakclub SC De Paardensprong in Groningen en schaak daar elke vrijdagmiddag. Ook schaakte ik één keer in de week bij de schaakclub in Veendam. Daar schaakte ik met de volwassenen, omdat ik de jeugd al ontgroeid was. Af en toe hielp ik de trainer van de jeugd mee. Dat vond ik erg leuk! Helaas lukt het nu niet vanwege Corona.

Wat vind je het leukste aan schaken?
Het leukste aan schaken vind ik aanvallen of mat dreigen!

Wat is tof aan Schaakmatties?
Ik vind het leukste aan Schaakmatties ‘Beat The masters’, maar helaas valt het steeds tegelijk met mijn online schaaktraining op woensdagmiddag, waardoor ik het soms moet missen. Ook vind ik de toernooitjes van Schaakmatties erg leuk, omdat iedereen ongeveer op hetzelfde niveau speelt, dus niet dat altijd dezelfde wint of altijd dezelfde verliest. En ik vind het leuk dat je dan punten kunt verzamelen en aan het einde van het seizoen die punten kunt inwisselen voor te gekke prijzen! Ook heb ik een keer met de Winter Challenge een heel mooi boek gewonnen van Simon de Schaker, omdat ik die week 25 puzzels opgelost had. Dit boek wilde ik altijd al een keer lezen.

Wat zou Schaakmatties nóg leuker maken?
Ik zou het leuk vinden als er wat vaker challenges worden georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de Winter Challenge die er aan het begin van het jaar altijd was.

Heb je een favoriete schaker? Zo ja; wie is dat en waarom?
Magnus Carlsen vind ik echt een te gekke schaker, omdat hij het eindspel altijd heel sterk speelt en omdat hij goed kan aanvallen en dan ook nog op zijn verdediging blijft letten.

Waar ben je goed in met schaken?
Ik ben goed in aanvallen en ik kan goed offeren.

Waar kun je nog beter in worden met schaken?
Als ik aanval, let ik soms niet zo goed op mijn verdediging en de kansen van mijn tegenstander. Ook kan ik nog beter worden in eindspelen met ongelijke lopers of eindspelen met zware stukken. En de Siciliaanse opening zou ik nog graag willen leren.

Wil je zelf graag nog iets delen? Dit mag iets over schaken zijn, maar ook gewoon iets wat je leuk vind.
Mijn mooiste schaakervaring tot nog toe is denk ik toch écht wel het online NK-C meisjes!

Mijn favoriete schaakopening is het Russisch, omdat daar een gemene truc in zit waar je binnen 12 zetten mat hebt:

1. e4 e5
2. Nf3 Nf6
3. Nxe5 Nc6
4. Nxc6 dxc6
5. Nc3 Bc5
6. Bc4 Ng4
7. O-O Qh4
8. h3 Nxf29
9. Rxf2 Bxf2+
10. Kh1 Bxh3
11. gxh3 Qxh3#

Wil jij ook een keer geïnterviewd worden? Mail dan naar bjacobs@schaakbond.nl en wie weet sta jij de volgende keer ook in onze nieuwsbrief!