Op deze regenachtige meidag vond alweer het voorlopig laatste snelschaaktoernooi plaats van Beat the Masters. “Het beste bewaar je uiteraard voor het laatst, want na de laatste zet volgen er geen meer”, zei Schaakmeester Bob, “alles draait om timing.”

Schaakmeester Eric was het daar roerend mee eens en kwam op de valreep te laat voor het toernooi. “Mijn oog zat nog wat dicht en dus had ik de tijd niet zo in de gaten”, zo luidde de uitleg (voor meer informatie over het oog van de meester kun je terecht in het vorige BtM-verslag). De toernooileiding zag het door de vingers en kneep een oogje toe.

Toen de meester eenmaal in de lobby was, legde zijn collegameester net de laatste hand aan zijn eerste partij en zette hij Matthijs mat. “Het kostte wat tijd, maar dan heb je ook wat”, aldus een tevreden meester Bob. Het zat Matthijs niet mee, want in de tweede ronde mocht hij tegen de andere meester spelen!

Ondanks dat hij een stuk voorkwam, ging ook deze partij verloren. Toch knap gespeeld, Matthijs! Meester Bob joeg zijn tegenstander Thomas door de vlag en won dus op tijd. “Net op tijd deed ik nog de juiste zet, en had zijn laatste uurtje geslagen”, klonk het opgelucht.

Tiktok, je tijd loopt!

Thomas verweerde zich kranig nadat de meester een toren én een loper offerde voor een koningsaanval; maar dat had hem wel (te) veel tijd gekost. “Zolang de tijd van je tegenstander loopt, loopt die van jezelf niet”, legde meester Bob zijn offers uit.

Meester Eric had in ronde 3 een internetstoring maar wist nog net voor het verstrijken van de tijd te beginnen aan zijn partij. In een heuse sprint versloeg hij Pepijn: hij promoveerde zijn pion naar dame en die zet hield ook nog een aftrekschaak in. Zelfs de laatste der Mohikanen gooit dan de handdoek in de ring.

De finale ging tussen Casper en meester Bob. Laatstgenoemde had nog wat Bingoappeltjes te schillen en voor is schillen maakt hij graag tijd vrij. Van appeltjes, dus. De meester zette al binnen een paar zetten Casper op een dwaalspoor en die zag te laat dat hij vroegtijdig afscheid moest nemen van een toren.

Vol gas speelde de meester door en met drie vrijpionnen op de 3e rij en geen tijd op de klok ging Casper ten onder. “Wie het laatst lacht lacht het best”, zei de meester. Hij vergeet daarbij dat we volgende week nog opdrachtschaak/Bingoschaak spelen.

Op het podium naast de meesters Casper op de tweede plek en Chingthang op plek nummer drie, goed gedaan! Schaakmeester Bob won weer en gaf een van zijn snelschaakgeheimen prijs: “haastige spoed is altijd goed.”

Uitslag snelschaaktoernooi BtM