Vorige week vielen er harde bingoklappen en noteerden de meesters zoveel nullen dat ze even de weg kwijt waren. Schaakmeester Eric had er zelfs een blauw oog aan overgehouden. Of hij had getracht een fiets in aan auto te krijgen en zich vergist in de mobiliteit van zijn stuur. Schaakmeester Bob houdt het liever bij de uitleg van een Bingopofferd: het oog wil immers ook wel wat.

Deze week spelen we gelukkig weer ‘gewoon simultaan’ en dus loeren de meesters op kansen om de Schaakmatties schaakmat te zetten. Meester Bob koos daarom voor schaakopeningen die erg in het oog springen. Uiterst dubieus maar wel met vuurwerk. Op alle borden stond er wel een pion op f4 die er niets te zoeken had. “Alles voor de kijkers: het blijft wel entertainment”, luidde zijn uitleg.

Meester Eric kijkt het liever wat rustig aan en de kat uit de boom, voordat hij zich in de kaarten laat kijken. Hij hoopte dat de matties zijn idee├źn en trucs niet zagen. In het land der blinden is eenoog koning. Dat is soms met het blote oog niet te zien, maar ook niet onomstotelijk aan te nemen als blind bewijs.

Mattie Matthijs besloot om meerdere partijen tegelijk te spelen en gaf zijn ogen dus flink de kost. Bij meester Bob kon hij zijn ogen haast niet geloven: vanaf de start bleef de meester maar pionnen offeren en ook gaf hij zijn rokade op. “Zijn ogen zijn groter dan zijn maag, let nou maar op”, hulde de meester zich in duisternis en zijn trucs.

Dagmar wilden zaaien zoals ze wilde oogsten en bouwde een goede partij op en ruilde op de juiste momenten de juiste stukken. In een Koningsgambiet heb je dan goede kansen. “Optisch bedrog, wacht maar”, fluisterde meester Bob.

Optische illusie, aldus meester Bob

“Soms zie ik het niet meer”, zuchtte meester Eric. Hij gaat kijken naar een cursus mat zetten, want Matthijs wist naar h5 te rennen voordat het lukte. Dat meesters soms ook wel eens doen alsof ze nergens oog voor hebben, daar kwam Chingthang achter.

Een pionnetje hier, een pionnetje daar, een kwaliteit; Chingthang wilde een gegeven paard niet in de bek kijken. Hij kreeg echter de deksel op de neus en ineens dreigde er mat. “Die zag hij dus niet aankomen”, zei een tevreden Bob.

Intussen kwam Matthijs met de quote van de dag nadat hij meester Bob al zijn stukken gaf alsof het een 1+1 gratis actie was. “Ik krijg steeds meer het idee dat ik blind schaak speel met open ogen”. De meester had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

Dagmar en Chingthang moesten hun dames en de partijen opgeven, want mat lag al snel op de loer. Meester Bob was dan ook in zijn nopjes: “Ik was gebrand op resultaat na de grote bingoverliezen van vorige week. wie wind zaait zal storm oogsten. Oog om oog, tand om tand!”.

Schaakmeester Eric gaf aan dat de teksten pijn deden aan zijn ogen. Of beter gezegd: oog.

Goed gespeeld iedereen en tot volgende week!