Na een mooie Koningsdag was het weer tijd voor de echt serieuze zaken: Beat the Masters met opdrachtschaak! Schaakmeester Bob ging met het lekkere weer lekker buiten zitten schaken, want hij kreeg de opdracht om thuis ook de barbecue voor te bereiden.

Hij kon er niet op wachten om weer te starten met opdrachtschaak: “Ik zit op hete kolen, dus kom maar op met die potjes!”. Schaakmeester Eric kreeg volgens een anonieme bron directe een flauwte van de gortdroge woordgrap en is naar het schijnt bij de winkel wat peper en zout gaan halen en daar nooit meer van teruggekeerd.

Al snel kreeg meester Bob verschillende uitdagingen van de Schaakmatties. “Sla alle lopers van je tegenstander”, “Zet je tegenstander 3 keer schaak” en “Sla alle pionnen van je tegenstander”: er worden wat opdrachten uitgedeeld. De meesters moeten én tegen meerdere kinderen spelen én ook nog eens opletten dat ze hun tegenstander de opdracht niet uitvoert, want dan verliezen ze direct. Best ingewikkeld, zou je denken! 

“Integendeel. Kijk. Je kunt ook niet zomaar worsten en baklappen door elkaar gooien. Je moet op ieder moment volkomen helder hebben wat hoe lang en wanneer op de grill ligt.”, aldus bakkende Bob, “Als je maar zorgt dat je op tijd alles van de het vuur afhaalt: dat is exact de betekenis van het schaakspel. Althans, ik zit wel warm.”.

Hij begon dan ook voortvarend door met een vork de dame van Lisa aan de spies te rijgen. “Dat smaakt naar meer, watertandde hij.” Maar Lisa riep “BINGO” en speelde blijkbaar voor andere zaken dan de winst in de partij.

Matthijs in actie: klaar om de meester te grillen

“Tja, ik weet dat er salade bij moet, maar dat is niet mijn afdeling”, gaf de meester ruiterlijk toe terwijl hij de Bingo noteerde in het grote Bingoboek. Bij Matthijs at hij intussen een sappige toren, al moest hij daar een paard voor geven. Maar de meester eet het liefst dat wat de meeste punten waard is natuurlijk. Met wat scherpe saus.

Casper was intussen stiekem alles netjes aan het neerzetten om uit het niets zijn opdracht stiekem uit te willen voeren. Schaakmeester Bob moest zijn dame over het hele bord laten rennen, om deze maar niet te ruilen. Intussen hoorde hij dat Matthijs een BINGO-in-1 had. Snel terug naar de partij met Vera, waar een uiterste scherpe stelling op het bord was gekomen.

“Eigenlijk kan je zo’n partij geen moment uit het oog verliezen. Het is net als een groente op de barbecue: ze zijn nooit gaar, maar als je even wegkijkt en terug omdraait zijn ze ineens zwartgeblakerd!”. Meester Bob kwam echter met een vernietigende combinatie op de proppen waarbij hij mat dreigde en tegelijkertijd de dame aanviel. “Klaar om te eten”, zei de meester schuddend met de fles ketchup.

Lisa wist inmiddels de helft van haar opdracht al uit te voeren door een van de lopers te slaan die de meester rijk was. “Soms valt er een stukje vlees door het rooster, niets aan te doen”. Ook op andere borden werd het ineens steeds lastiger om alles om de juiste temperatuur te houden.

De meester van de grill

Schaakmeester Bob wist direct wat voor vlees hij in de kuip had en schakelde een tandje bij. Dat kostte Vera een ribeye uit haar lijf en haar dame was verloren. Toch was ze al een eindje om de 5 benodigde pionnen te slaan. De meester leek echter toch alle partijen naar zijn hand om te zetten, toen er ineens een Bingo-regen neerkletterde.

BINGO HIER en BINGO daar. Een dubbele bingo van Casper op de kin, zelfs vier van Lisa, drie van Matthijs én nog een dubbele van Vera… In de chaos en snelheid keek de meester even niet uit en pardoes stond Matthijs ineens gewonnen.

“De partij was ineens geflipt als een burgertje op de plaat!”. Meester Bob keek nog naar de klok, maar niets ging hem meer redden. “Tja. Als je je brandt, dan moet je op de blaren zitten.”, zei hij gelaten nadat hij zijn partij had opgegeven. Gefeliciteerd, Matthijs! En goed gedaan iedereen, tot volgende week. En smakelijk!

Heet van de naald: meester Eric is volgens bronnen inmiddels terecht en heeft de specerijen die hij zo naarstig zocht. Helaas was de maaltijd al wel voorbij. Zo zout eet hij het zelden.

De Bingo’s van deze week:
Lisa: 4x Bingo
Matthijs 3x Bingo
Vera: 2x Bingo
Casper: 2x Bingo